Bodyprotectors

bodyprotector paardrijden

Een bodyprotector is een soort beschermende bodywarmer en word steeds vaker gebruikt tijdens het rijden. Een bodyprotector word ook door sommige mensen een veiligheidsvest genoemd. Paardrijden is in het algemeen een gevaarlijke sport. Je kan heel lelijk op de grond terecht komen als je van het paard valt. Botbreuken en kneuzingen zijn daarom ook niet bijzonder als je regelmatig paard rijd. Paarden zijn en blijven vluchtdieren. Hoe zacht ze ook kunnen zijn ze kunnen toch wild worden wanneer ze in paniek raken. Daarom kun je het beste tijdens het rijden een bodyprotector dragen, er kan altijd wat gebeuren. Zelfs wanneer je met het paard stapt of stil staat kun je lelijk terecht komen. Paarden kunnen ook heel hard trappen. Als een paard tegen je bovenlichaam aan trapt en je draagt een bodyprotector raak je een stuk minder beschadigd. Tijdens eventing wedstrijden die van KNHS is het dragen van een bodyprotector verplicht. Een bodyprotector beschermd je wervelkolom, ribben en de organen die rond het romp gebied liggen.

 

Goedkope bodyprotector voor het paardrijden?

We adviseren altijd te gaan voor goede kwaliteit bij het kopen van een bodprotector en zeker niet te kiezen voor een goedkope versie.. Er zijn beschermers voor de rug ( rugbeschermers) maar deze goedkopere bodyprotectors beschermen alleen de wervelkolom omdat deze alleen versteviging biedt aan de rug. Deze bodyprotectors worden ook wel rug beschermers genoemd. Sommige bodyprotectors hebben schoudervulling. Dit zorgt voor extra bescherming van het sleutelbeen en maakt de kans dus kleiner dat het sleutelbeen kan breken bij een val van het paard. Het dragen van een bodyprotector kan tijdens het paardrijden ernstige blessures voorkomen. Een bodyprotector kan niet alle blessures voorkomen maar je bent in ieder geval wel een stuk beter beschermd dan zonder. Ga dus niet alleen voor de beste aanbieding bij het kopen van een bodyprotector! Bij het vallen van het paard is een goedekope bodyprotector veelal een dure aangezien je net niet goed genoeg beschermd blijft en de govolgen niet te overzien zijn. Ook is het zo dat bij het aankopen van een goede veiige bodyprotector zoals 1 van Sir lancelot het draagcomfort en duurzaamheid vele malen hoger ligt. Sir lancelot bodyprotectors

 

De juiste maat bodyprotector !

juiste maat bodyprotector

Bijna alle bodyprotectors zijn gemaakt van het materiaal memoryfoam. Dit is een stevig materiaal dat zich naar je lichaam vormt als het warmer word. Hierdoor is de bodyprotector prettiger te dragen. Op steeds meer maneges word het aangeraden dat kinderen een bodyprotector moeten dragen. Daarom is er heel veel keus voor kinderen in het kopen van bodyprotectors. Bodyprotectors zijn te koop in kinder en volwassene maten. Er zijn heel veel soorten bodyprotectors te koop. Het is heel belangrijk om de juiste te kiezen. Om de juiste maat te meten voor je bodyprotector heb je een tabel waar je naar moet kijken. Je meet de borst, taille en de lengte. Aan die tabel moet je je niet aan gaan vastklemmen want ieder lichaam is anders. Het is daarom belangrijk dat je even naar de winkel gaat voor advies. Probeer niet een bodyprotector maar meerdere soorten. De pasvorm van de bodyprotector verschilt een beetje per merk. Ga ook eens op het zadel zitten. Sommige bodyprotectors hebben een lage achterkant als je dan een hoog zadel hebt is dat heel vervelend want de bodyprotector zit dan in de weg. Dit kun je ook testen door met de bodyprotector even op een stoel te gaan zitten. ( zo bepaald u de juiste maat bodyprotector )De onderkant van de bodyprotector moet dan ongeveer 12 cm boven de stoel uit komen. Het is heel belangrijk dat de pasvorm van de bodyprotector goed is alleen dan ben je goed beschermd. Op de sluiting van de bodyprotector zitten rode banden.

 

Veiligheidseisen bodyprotector.

Op de sluiting van de bodyprotector zitten rode banden. Als je de bodyprotector sluit mag je deze rode banden niet meer zien. Als de rode banden nog een beetje zichtbaar is dan past de bodyprotector niet goed. Verder is het belangrijk dat de bodyprotector een gedeelte van de ribben goed bedekt. Het is verder nog aanbevolen om de bodyprotector zo dicht mogelijk tegen de huid te dragen. Draag dus een dun shirt onder je bodyprotector. Dan ben je optimaal beschermd en heeft de bodyprotector het meeste nut. Een goede bodyprotector moet voldoen aan het keurmerk Beta 2000 level 3 veiligheidseis. Beta is een brits veiligheidsinstituut dat jaarlijks van ieder merk een aantal exemplaren test zodat de kwaliteit constant beter wordt. Voor de meeste ruiters bied alleen level 3 voldoende bescherming. Level 3 beschermd uw lichaam tijdens het rijden op de weg, tijdens het springen, tijdens de cross en tijdens het jonge en drukke paarden. Beginnende ruiters hebben altijd level 3 bescherming nodig. Naast level 3 bescherming heb je ook level 1 en level 2 bescherming. De prijs van een bodyprotector verschilt een beetje van merk en welk soort. Een gemiddelde bodyprotector kost 100 euro. Voor kinderen hebben we speciale maten> Bodyprotectors voor kinderen. Je hebt ook de zogeheten airbag vesten maar die zijn veel duurder dan een bodyprotector. Veel mensen kijken naar tweede hands bodyprotectors om dat ze een nieuwe bodyprotector niet kunnen betalen. Veel mensen kopen nooit in een keer een goeie bodyprotector omdat de bodyprotector niet past. Wanneer je wilt dat je bodyprotector lang meegaat moet je de bodyprotector even regelmatig onderhouden. Je kunt de bodyprotector het beste bewaren op een hanger zodat hij kan ventileren en luchten. Als de bodyprotector niet de kans krijgt om te luchten nadat hij gedragen is dan kan het zweet en vocht in de bodyprotector gaan trekken waardoor de bescherming achteruit kan gaan. Daarom moet je je bodyprotector niet in vochtige ruimtes bewaren maar in goed geventileerde en warme ruimtes. Wanneer je een bodyprotector voor een lange tijd niet meer gebruikt dan kun je de bodyprotector het beste plat wegleggen. Over het algemeen kun je een bodyprotector goed schoonmaken door hem even af te nemen met een warme natte doek. Er zijn bodyprotectors waar je de foamdelen eruit kan halen zodat je de hoes kunt wassen. Dit word afgeraden omdat het heel moeilijk is om de foamdelen terug te plaatsen in de bodyprotector. Wanneer dat verkeerd gaat werkt de bodyprotector niet meer zoals hij moet doen. De levensduur van een bodyprotector is 3 tot en met 5 jaar. Na 5 jaar kun je het beste een nieuwe kopen om goed beschermd te zijn.

 

Bekijk direct ons assortiment bodyprotectors + meer informatie> Bodyprotector paardrijden